Een waarschuwing vooraf: Deze tekst is niet geschikt voor lezers met een zwakke maag!

Bij vacuümpompen denkt men al gauw aan allerlei high-tech toepassingen. Toch wordt het ook vaak gebruikt voor de wat ‘minder sexy’ producten. Een van de toepassing van de vacuümpomp is het scheiden van stoffen. Denk hierbij niet alleen aan antibiotica, bacteriën, serums en vaccins, maar ook aan substanties als ontlasting.

Een voorbeeld

Onderzoekers gebruiken vaak onze pompen in combinatie met vriesdrogers. De vriesdroger zorgt voor bevriezing (lyofilisatie) van de substantie. Door de bevriezing van de vochthoudende substantie ontstaan ijskristallen, die er vervolgens door middels van sublimatie uit kunnen worden gefilterd.

Een tweede fase (desorptie) moet er vervolgens voor zorgen dat de restwarmte uit het product verdwijnt. Door het drogen blijft er een vast stof over die geschikt is voor permanente opslag. Door er vervolgens weer vocht aan toe te voegen kan de originele substantie eenvoudig worden gereconstrueerd.

In het geval van poep betekent dit kortgezegd dus de poep bevriezen, het vocht eruit halen en de poep droog opslaan voor onderzoek.

Slijmvliezen

Een andere, minder elegante, toepassing van onze vacuümpompen zit ook in de onderzoekshoek. Voor de productie van medicijnen worden allerlei stoffen van dieren gebruikt, zo ook de slijmvliezen van varkens. Door middel van vacuümpompen kunnen de slijmvliezen gescheiden worden van de rest van de ingewanden.

Frikandellen

En als we bij de dieren blijven, kunnen ook de slachthuizen niet onbenoemd blijven. De slachterijen verwerken de dieren, waarvan het vlees wordt doorgevoerd naar de slagers. De slachthuizen blijven met het afvalvlees zitten. Dit afvalvlees wordt door vacuümpompen opgezogen en vervolgens vernietigd (of verwerkt in frikandellen)…