U wilt een ruimte vacumeren en bent op zoek naar een vacuümpomp. Om te bepalen wat voor pomp u nodig heeft, zijn er een aantal vragen die we stellen. We willen onder andere het volgende weten:

  • wat de grootte van de vacuümkamer is;
  • wat de gewenste einddruk is;
  • welke pompsnelheid er wordt verwacht;
  • wat het type gas is dat wordt verpompt;
  • of olie schadelijk is voor het proces;
  • de locatie van de pomp;
  • de gebruiksomstandigheden.

Elke pomp heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Oliegesmeerde rotary vane pomp

Als eerste de meest bekende versie, de olie gesmeerde rotary vane pomp. Deze pomp is het best te omschrijven als een betrouwbaar werkpaard. Voordeel van deze pomp is de lage einddruk die kan worden behaald en de goede prijs/kwaliteit verhouding.

Nadelen zijn er vooral voor de gebruikers, omdat er oliedampen vrij kunnen komen en de pomp veel warmte afgeeft. Bovendien moet de olie ook regelmatig worden ververst.

Tot slot bestaat er bij deze pompen een kans dat de olie terugslaat en het systeem vervuilt. Als dit geen probleem is dan kan de olie-gesmeerde rotary vane pomp een goede keuze zijn. Is dit echter wel een probleem, of staat de pomp in een ruimte waar continu mensen aanwezig en aan het werk zijn, dan is de scroll pomp wellicht een betere optie.

Scroll pomp

De scroll pomp is een droge pomp en daarmee ook olievrij. Er komen geen oliedampen vanaf en de pomp zelf wordt ook een stuk minder warm. Bijkomend voordeel voor gebruikers in dezelfde ruimte is dat deze pomp een stuk stiller is dan de olie-gesmeerde variant. Bovendien is er bij calamiteiten geen olie-terugslag in de kamer mogelijk.

Een nadeel betreft met name de tipseals, die elke twee á drie jaar moeten worden vervangen.

Multiroots pomp

Tot slot bestaat er ook nog de multiroots pomp. Deze pomp is ook vrij van olie en stil in gebruik en daarnaast ook het meest energie- en milieu vriendelijk. Omdat deze pomp contactloos werkt vindt er ook geen slijtage van de tipseals plaats, waardoor de servicefrequentie zeer laag ligt.

Nadeel van deze pomp is wel de hoge prijs. Bovendien, als er iets kapot gaat in de multiroots pomp, dan is ook direct de hele pomp kapot en is deze niet zelf te servicen.

Welke pomp past bij mij?

De verschillende soorten pompen zijn hierboven beschreven, maar welke pomp past nu bij uw bedrijf?

Doorgaans past de multiroots pomp het beste bij de industrie, waarbij de investeringskosten weliswaar hoog liggen, maar de meerkosten door de lage service frequentie snel kunnen worden terugverdiend. Bovendien is dit de meest energie-vriendelijke versie.

Olie-gesmeerde pompen en scroll pompen verschillen met name in de gebruiksomstandigheden. Belangrijk hierbij is ook de mogelijkheid van olievervuiling voor het proces. De olie-gesmeerde pomp is doorgaans wat goedkoper in de aanschaf, maar kan op den duur wel redelijk wat servicekosten met zich mee brengen.

Bij de scroll pomp moeten vaak alleen de sealtips vervangen worden. Daarmee is de scroll-pomp wellicht ook de meest ‘idiot-proof’ pomp, waarbij verkeerd gebruik niet direct dramatische gevolgen heeft.

De daadwerkelijke keuze kunt u het beste afstemmen aan de hand van een gesprek met onze vacuümspecialisten.