Heeft u wel eens zelf sinaasappelsap geperst? Een heerlijk glas verse jus is het resultaat. En de schoonmaak van het apparaat. Er komen allerlei vezels van de sinaasappel in het filtersysteem te zitten en die moeten er dus weer uit. Misschien bent u gezegend met een afwasmachine, misschien niet.

Hoe dan ook, het schoonmaken van zo’n sapcentrifuge is best een uitdaging. Er blijven toch vaak een paar vliesjes achter. En hoe meer vliesjes, hoe slechter het filter doorloopt en hoe meer kans er is op bacteriën en dergelijke. Als u een afwasmachine gebruikt, dan is het natuurlijk ook van belang dat de afwasmachine zelf schoon is. Maar als ook daar teveel vliesjes in achterblijven dan gaat de reiniging op den duur achteruit en kan de boel uiteindelijk zelfs blokkeren.

Uiteraard is deze situatie niet gelijk aan die in een bedrijf en toch zijn de overeenkomsten opvallend groot. Wanneer uw bedrijf bijvoorbeeld zuivel, dranken, farmaceutische producten cosmetica of voedingsmiddelen produceert dan realiseert u zich terdege het belang van een goede reiniging.

U heeft dan bijvoorbeeld een tankwasmachine van Alfa Laval zoals de TJ20G in gebruik waarmee uw tanks worden gereinigd. Deze werkt uitstekend bij het gewone werk, maar soms heeft u wat zwaarder geschut nodig, zoals de TJ20G distillery version.

De TJ40G

Voor grotere tanks (50-500m3) heeft Alfa Laval de TJ40G ontwikkeld met nog betere zelfreinigende eigenschappen dan bestaande machines als de TZ-66, TZ-67, TZ-74 en TZ-79.

De TJ40G is ook beschikbaar in een heavy duty uitvoering die geschikt is voor verontreinigde media waarin vaste stoffen tot 1mm kunnen worden verwijderd (denk aan de sinaasappelvezels).

De kenmerken op een rijtje: Deze TJ40G heeft een zeer krachtige mechanische impact. Nieuw zijn de sterk verbeterde zelfreinigende eigenschappen zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het apparaat. In combinatie met kleine openingen in de naaf reinigt de machine niet alleen zeer grondig de tank maar ook de machine zelf. De downpipe en body worden ook gereinigd en zullen langdurig een veel schoner resultaat opleveren.

Vanwege het lage drukverlies over de machine is deze veel efficiënter ten opzichte van andere tankwasmachines met dezelfde inlaatdruk. Dit resulteert in langere werplengtes maar ook in lagere kosten doordat de machine lagere druk/flow kan draaien ten opzichte van andere machines. Bovendien zijn er uitgebreide aansluitmogelijkheden zoals draad- en lasaansluitingen.

Tijd en kosten besparen

Momenteel maken veel bedrijven nog gebruik van de conventionele reinigingsmethodes zoals statische sproeibollen. Dit kan een stuk beter.

Door tankwasmachines zoals de nieuwe TJ40G of de TJ20G te gebruiken kunt u tijd en kosten besparen. Door de roterende nozzles zal een tank 60% sneller worden gereinigd, wat uiteraard weer meer ruimte overlaat voor het produceren. Daarnaast is er 70% minder verbruik van reinigingsmiddelen. Bovendien is er meer consistentie in de schoonmaking ten opzichte van manuele reiniging.

Onderhoud

Tot slot is het onderhoud simpeler geworden. Doordat de TJ40G minder onderdelen bevat, is het onderhoud sneller, makkelijker en daarmee goedkoper geworden.

Als u nu wilt weten of dit voor uw bedrijf een goede investering zou zijn, dan kunnen wij door middel van selectie- en simulatiesoftware de besparing en terugverdienperiode berekenen. Neem hiervoor contact met ons op.