Voor velen is manuele reiniging van proces- en opslagtanks nog steeds een logische oplossing, maar de techniek heeft grote sprongen gemaakt.

Hoewel statische sproeibollen nog steeds veelvuldig worden toegepast worden deze steeds vaker vervangen door tankwasmachines die tanks een stuk sneller en effectiever reinigen, dankzij roterende sproeikoppen. Deze sproeikoppen hebben een groter bereik en werken volgens een geïndexeerd reinigingspatroon waarbij de jets over de volledige lengte hun impact behouden. Reinigen op deze wijze heeft grote voordelen ten opzichte van het reinigen met statische sproeibollen.

Voordelen roterende sproeibollen

  • Reductie van de schoonmaaktijd met 70%;
  • Reductie van schoonmaakvloeistoffen tot wel 90%;
  • Energiebesparing door hogere druk, waardoor de vloeistoffen niet meer tot hoge temperaturen moeten worden opgestookt.

Rotacheck

De gevolgen van defecte reinigingsapparatuur kunnen dramatisch zijn; denk hierbij aan bacteriële infecties met afgekeurd batches of terugroepacties.

Tankwasmachines kunnen worden gebruikt in combinatie met een Rotacheck sensor. Deze sensor controleert de werking van de tankwasmachine en zo kan de reiniging gevalideerd worden.

De basisversie registreert het moment dat de straal van de tankwasmachine de sensor raakt. Als deze hit uitblijft of constant is, zal de sensor een alarmsignaal afgeven aan de PLC. Ook zal dit visueel zichtbaar zijn doordat de sensor is voorzien van LED-verlichting. In het geval van een alarm zal deze rood oplichten en is dit direct zichtbaar voor de operator.

Voordelen Rotacheck+ van Alfa Laval

  • 3-A symbool en FDA en EHEDG-gecertificeerd;
  • Zelflerende functie:
    Tijdens de eerste reiniging worden de druk en de tijd geregistreerd en gebruikt als referentiedata. Iedere volgende reiniging zal hiertegen worden afgezet. Bij te grote afwijkingen zal er een alarmsignaal worden afgegeven
  • Toepasbaar in een explosiegevaarlijke omgeving. ATEX zone 0/20 in product wetted areas en 2/22 in non-product wetted areas